Persberichten

 

Raad van bestuur imec bevestigt 5% groei voor 2011
27/4/2012

Leuven – 27 april 2012 – Imec stelt vandaag zijn jaarresultaten van 2011 voor. Ondanks het uitdagend economisch klimaat concludeerde de Raad van Bestuur tijdens zijn jaarvergadering dat imec in 2011 een omzet van 300 miljoen euro realiseerde. Dit betekent een groei van 5%.

In 2011 werden verschillende samenwerkingscontracten verlengd, en dit in alle domeinen van imec’s onderzoeksaanbod. Imec ondertekende ook belangrijke nieuwe samenwerkingsovereenkomsten met bedrijven van over de hele wereld. Verschillende van die nieuwe contracten waren met fabless and fablite bedrijven. In 2011 breidde imec zijn R&D-aanbod rond geavanceerde chiptechnologie uit om tegemoet te komen aan de noden van dit soort bedrijven. Om competitief te blijven hebben fabless en fablite bedrijven en systeemhuizen nood aan vroege inzichten in de meest geavanceerde chiptechnologieën die hen in staat stellen nieuwe innovatieve slimme systemen voor de toekomst te ontwerpen.

“Ik kijk terug op een uitdagend maar positief jaar;” zegt Luc Van den hove, algemeen directeur van imec. “Ons wereldwijde netwerk van partners is een bevestiging van de relevantie van ons R&D-aanbod voor de industrie. Ons business model van open innovatie is altijd onze sterkte geweest. En gezien de groeiende complexiteit van de uitdagingen zal open innovatie steeds belangrijker worden. Want door open innovatie kunnen kosten gedeeld worden, risico’s gespreid en onderzoek versneld.”

Imec’s onderzoekers hebben samen met wetenschappers van de partnerbedrijven en instituten excellente resultaten behaald in de verschillende domeinen waarin imec actief is: geavanceerde chiptechnologie, slimme systemen, biomedische elektronica, organische elektronica, energiezuinige draadloze communicatie en energie. Een bewijs daarvan zijn de meer dan 1.750 publicaties, 41 prijzen voor imec onderzoekers, 132 toegekende patenten en 133 patentaanvragen. Imec’s R&D-aanbod reikt veel verder dan de grenzen van de halfgeleiderindustrie. Die multidisciplinaire aanpak verzekert imec’s toekomstige groei. En het maakt ook innovatie op de grenslijn van disciplines mogelijk, essentieel om technologische oplossingen te vinden voor de grote uitdagingen van onze maatschappij (duurzame gezondheidszorg, duurzame verstedelijking, duurzaam gebruik van energie en grondstoffen, ...).

In 2011 werd imec ook positief geëvalueerd door de Vlaamse Overheid wat leidde tot de ondertekening van een nieuwe 5-jarige overeenkomst begin 2012. Imec zal tot 2016 jaarlijks een goede 48 miljoen euro ontvangen gekoppeld aan de gezondheidsindex mits het voldoet aan de strategische en operationele doelstellingen in het contract.

Ook Europese samenwerking wordt steeds belangrijker. Imec is in 2011 toegetreden tot verschillende nieuwe Europese onderzoeksprogramma’s. Luc Van den hove, algemeen directeur imec: “We hebben veel sterktes in Europa: wereldtop R&D-instituten, wereldtop toestel- en materiaalleveranciers, en veel high-end systeembedrijven. Door de krachten te bundelen kan Europa een motor van innovatie worden. Om op langere termijn die innovatieve kracht te stuwen, moet Europa een leidende rol spelen in onderzoek naar geavanceerde technologieën: technologieën voor micro-elektromechanisch systemen en sensoren op chip die gebruik maken van 300mm siliciumschijven, maar ook de meest geavanceerde chiptechnologieën op 450mm schijven. Daarom zet ik mij in om in Europa de krachten te bundelen voor het opzetten van een 450mm R&D-pilootlijn. Zo’n 450mm pilootlijn zal het ganse Europese halfgeleiderecosysteem ondersteunen (toestel- en materiaalleveranciers, fablite en fabless bedrijven, systeemhuizen en chipproducenten). Alleen op die manier kan Europa het meest geavanceerde onderzoek aanbieden op geavanceerde materialen, geavanceerde technologie en geavanceerde systemen.”

---einde---

Over imec
Imec verricht onderzoek dat tot de wereldtop behoort in het domein van nano-elektronica. Imec koppelt zijn innovatieve kracht aan wereldwijde partnerships in ICT, gezondheidszorg en energie. Zo worden er technologische oplossingen ontwikkeld die relevant zijn voor de industrie. In een unieke hightech omgeving is imec’s internationaal toptalent gedreven om de bouwblokken te ontwikkelen voor een beter leven in een duurzame maatschappij.
Imec's hoofdkantoor is gevestigd in Leuven, België. Imec heeft kantoren in België, Nederland, Taiwan, Verenigde Staten, China, India en Japan. Het onderzoekscentrum telt ongeveer 2.000 medewerkers waarvan meer dan 600 industriële residenten en gastonderzoekers. In 2011 bedroeg imec's budget (P&L) ongeveer 300 miljoen euro. Meer informatie kan je vinden op www.imec.be

Imec is een geregistreerd trademark voor de activiteiten van IMEC International (stichting van openbaar nut volgens Belgisch recht), imec België (IMEC vzw gesteund door de Vlaamse Overheid), imec Nederland (Stichting IMEC Nederland, deel van Holst Centre dat gesteund wordt door de Nederlandse Overheid), imec Taiwan (IMEC Taiwan Co.), imec China (IMEC Microelectronics (Shangai) Co. Ltd.) en imec India (Imec India Private Limited).

Contact:
Hanne Degans
External Communications Officer
T: +32 16 28 17 69
Mobile: +32 486 065 175
Hanne.Degans@imec.beTerug naar overzicht