Persberichten

 

Imec en Ingrid Lieten stellen levensreddende pleister voor
12/3/2012

Leuven – 12 maart 2012 – Imec en minister van innovatie Ingrid Lieten demonstreren vandaag de innovatieve gezondheidspleister. Door continu mensen te scannen op bijvoorbeeld hartritmestoornissen kunnen met de pleister levens gered worden, zullen gezondheidsuitgaven verminderen en zal het aantal onnodige spoedopnames dalen. Imec ontwikkelde de slimme lichaamspleister in samenwerking met het Eindhovense Holst Centre en de Deense firma Delta.

Hartziektes zijn de meest voorkomende doodsoorzaak en oorzaak van arbeidsongeschiktheid in Europa en Amerika. Hartziektes, waaronder ook hartritmestoornissen, zijn verantwoordelijk voor maar liefst 30% van de sterfgevallen in Amerika.
Vandaag worden hartritmestoornissen nog vooral vastgesteld door het meten van een elektrocardiogram (ECG) in het ziekenhuis of door het dragen van een oncomfortabele hartmonitor die je hartactiviteit registreert gedurende verschillende dagen.

Eén van de belangrijke voordelen van deze pleister is dat hij de patiënten toelaat om vrij te bewegen. De gemeten hartactiviteit wordt door de pleister verwerkt en kan draadloos doorgestuurd worden naar je smartphone of naar je zorgverstrekker. Bij (mogelijke) problemen wordt de patiënt of de zorgverstrekker direct gealarmeerd. De lichaamspleister is comfortabel en stoort de dagelijkse activiteiten niet. De pleister hindert ook niet tijdens het sporten.

De lichaamspleister meet 3 ECG-signalen en bevat een 3D-accelerometer die de fysieke activiteit meet. De data wordt door een chip in de pleister verwerkt en relevante data wordt draadloos verstuurd via een nieuwe ultralaag vermogen draadloze communicatiestandaard Bluetooth Low Energy. De pleister verbruikt heel weinig energie waardoor hij gedurende een week autonoom kan werken.

Het hart van de pleister is imec’s ECG-chip. Naast ECG-metingen en dataverwerking is de chip ontwikkeld om storingen ten gevolge van bewegingen van de patiënt te reduceren wat belangrijk is om betrouwbare metingen te doen tijdens de dagelijkse activiteiten van de patiënt. De chip kan ook speciale algoritmes uitvoeren zoals het detecteren van mogelijke epilepsieaanvallen, hartritmestoornissen, …

“De stijgende kost voor gezondheidszorg is één van de belangrijke uitdagingen van de 21ste eeuw. Imec draagt, als leider in nano-elektronica onderzoek, mee de verantwoordelijkheid om technologische oplossingen te zoeken die tegemoet komen aan de toekomstige noden van welzijn en gezondheidszorg,” zegt minister van Innovatie Ingrid Lieten.

“We zijn ervan overtuigd dat zo’n draagbare lichaamspleister die we samen ontwikkelen met Holst Centre in Eindhoven, de medische sector kan helpen om de gezondheidszorg efficiënter en goedkoper te maken en gezondheidsproblemen kan voorkomen door mogelijke problemen te detecteren vooraleer het te laat is,”vervolgt Luc Van den Hove, algemeen directeur imec.

---einde---

Over imec
Imec verricht onderzoek dat tot de wereldtop behoort in het domein van nano-elektronica. Imec koppelt zijn innovatieve kracht aan wereldwijde partnerships in ICT, gezondheidszorg en energie. Zo worden technologische oplossingen ontwikkeld die relevant zijn voor de industrie. In een unieke hightech omgeving is imec’s internationaal toptalent gedreven om de bouwstenen te ontwikkelen voor een beter leven in een duurzame maatschappij.
Imec’s hoofdkantoor is gevestigd in Leuven, België. Imec heeft kantoren in België, Nederland, Taiwan, de Verenigde Staten, China, India en Japan. Het onderzoekscentrum telt ongeveer 1900 medewerkers waarvan meer dan 500 industriële residenten en gastonderzoekers. In 2010 bedroeg imec's budget (P&L) 285 miljoen euro. Meer informatie kan je vinden op www.imec.be.
Imec is een geregistreerd trademark voor de activiteiten van IMEC International (stichting van openbaar nut volgens Belgisch recht), imec België (IMEC vzw gesteund door de Vlaamse Overheid), imec Nederland (Stichting IMEC Nederland, deel van Holst Centre dat gesteund wordt door de Nederlandse Overheid), imec Taiwan (IMEC Taiwan Co.), imec China (IMEC Microelectronics (Shanghai) Co. Ltd.) en imec India (Imec India Private Limited).


Contact
Hanne Degans
external communications officer
e-mail: Hanne.Degans@imec.be
tel: 016 28 17 69
gsm: 0486 06 51 75Terug naar overzicht